A depresszió kezelése pszichológus segítségével

Home » A depresszió kezelése pszichológus segítségével

Mi a depresszió?

A depresszió egy rosszkedvű, szomorú állapot, amelyben a világ sivárnak, a jövő reménytelennek, a problémák megoldhatatlannak tűnnek.

Mi a különbség a rosszkedv és a depresszió között?

A rosszkedv, szomorúság egy átmeneti érzelem, ami rövid idő alatt magától elmúlik. A depresszió pedig egy tartósabb, kóros állapot, a hangulatzavarok közé sorolt betegség, aminek a rosszkedv csak az egyik tünete. A depresszió kezelése pszichológus segítségével

Mik a depressziós tünetek?

A depressziónak érzelmi, gondolkodási, motivációs, viselkedéses és testi tünetei vannak.

 • A depressziós beteg érzelmileg
  • levert, szomorúságtól és üresség érzésétől szenved,
  • nem érez örömet és szeretetet.
 • Gondolkodásában
  • negatív, önmagát, a világot, a jövőjét pesszimistán látja,
  • a múltban él, régi dolgokon rágódik,
  • önbecsülése rossz, értéktelennek tartja, vádolja magát, önbizalma kevés,
  • koncentrációs képessége, emlékezete meggyengült, nehezen dönt,
  • gyakran foglalkozik a halál gondolatával, öngyilkossági gondolatai vannak.
 • Motivációja csökkent,
  • nem érdekli semmi, fáradt, fáradékony, erőtlen, kevés az energiája,
  • szexuális érdeklődése alább hagyott.
 • Viselkedése passzív,
  • mozgása meglassult,
  • aktivitása csökkent.
 • Testi panaszai vannak:
  • alvászavar: keveset és rosszul, vagy túl sokat alszik,
  • étvágytalan és fogy, vagy sokat eszik és hízik,
  • emésztési panaszoktól szenved,
  • feje, háta fáj.

Akkor beszélhetünk depresszióról, ha ezekből a tünetekből egyszerre több van jelen legalább két hétig.

Egy vagy többféle depresszió létezik?

A depressziós tünetegyüttes többféle kórkép része vagy kísérője lehet. Fontos megkülönböztetni egymástól a csak depressziós epizóddal/epizódokkal járó ún. unipoláris depressziót és a bipoláris zavart, régi nevén mániás depressziós pszichózist. Utóbbira két, egymástól élesen elkülönülő szakasz, a depressziós és a mániás/hipomán fázis a jellemző. Mik a depresszió tünetei?

Mi a depresszió oka?

A depressziónak összetett háttere van, több tényező egyedi kombinációja határozza meg a kialakulását: genetikus alapú, veleszületett sérülékenység, korai negatív kulcsélmények, stresszt okozó életesemények, negatív gondolkodási sémák, önmagára fókuszáló figyelem, folyamatos rágódás.

Meggyógyulhat a depresszió magától is?

Igen, az esetek egy részben meggyógyulhat. Kezelés nélkül azonban nagyobb a visszaesés valószínűsége, ezért érdemes a kezelést igénybe venni.

Mi a depresszió veszélye?

Az öngyilkossági kísérlet és a befejezett öngyilkosság a legnagyobb veszély. De nem becsülném le az örömtelenül, rosszkedvűen élt élet veszélyét, amikor az ember kevésre értékeli magát, nem mer belefogni új dolgokba és nem látja, nem éli meg az élet természetes és nagyszerű szépségeit.

Hogyan kezelik a depressziót?

Pszichoterápiával és antidepresszáns gyógyszer adásával. Enyhe depresszióban elég a pszichoterápia, közepesen súlyos depresszióban a pszichoterápia mellett szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, súlyos depresszióban mindig sor kerül gyógyszeres kezelésre.

Mi az a pszichoterápia?

A pszichoterápia olyan gyógyító célú beavatkozás, amely speciális kommunikációs eszközökkel hoz létre változást a kliens élményszerveződésében, gondolkodásában és magatartásában.

Többféle pszichoterápia létezik?

Igen, többféle pszichoterápiás irányzat van és ezek különböző módszerekkel dolgoznak. Depresszióban a kognitív terápiás módszereket találták a leghatásosabbnak.

Mi az a kognitív terápia?

A „kognitív” szó gondolatit jelent. A kognitív terápia elmélete szerint az információkat kognitív folyamatokban dolgozzuk fel és ennek eredményeként adunk jelentést a dolgoknak. Az, hogy hogyan reagálunk valamire, attól függ, hogy milyen jelentést tulajdonítunk egy helyzetnek vagy eseménynek. Ha ebbe az információ-feldolgozó folyamatba hiba csúszik, logikai hibák kerülnek a gondolatainkba, amik negatív torzítást eredményeznek az értékelésünkben. Ennek következtében kellemetlen, rossz érzéseink és testérzeteink keletkeznek. A kognitív terápia ezen értékelő folyamatok kijavítását célozza meg a depressziós tünetek megszüntetése érdekében.

Hogyan segít a pszichoterápia?

A kliens már attól megkönnyebbül, hogy megoszthatja a gondját egy odafigyelő, megértő és együtt érző terapeutával, aki elfogadja őt olyannak, amilyen. A terápia során együtt dolgoznak azon, hogy a kliens másképp – reálisabban – lássa magát és a világot, megtalálja a saját megoldásait, új készségekre tegyen szert, amikkel jobban boldogul. Hogyan segít a pszichoterápia? Mindezek eredményeként a depressziós beteg aktivitása fokozódik, teljesítménye és önbizalma megnő, hangulata javul. Idővel megtapasztalja, hogy visszatér életébe az öröm, a szeretet és egyszer csak újra jól érzi magát a bőrében és az új színekben pompázó, érdekes világban.

Ki végezhet pszichoterápiát?

Pszichoterapeuta szakorvos vagy klinikai szakpszichológus.

Ha pszichoterápiába szeretnék menni, hogyan válasszak terapeutát?

Válasszon olyan terapeutát, aki szimpatikus Önnek, akit megbízható embernek és jó szakembernek tart, és akiről feltételezi, hogy segíteni AKAR és TUD Önnek.

Köszönöm. Belevágok!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám

Miben segíthetek?

Kérem írja meg pár mondatban, hogy mit érez

Kérem írja be az alábbi kódot küldés előtt

captcha