Megoldások

Home » Megoldások

Kognitív viselkedésterápia

Hogy miként reagálunk egy helyzetre, eseményre, az attól függ, milyen jelentést tulajdonítunk neki. Utóbbi azon múlik, hogyan dolgozza fel agyunk a beérkező információkat. Ha ebbe az információ-feldolgozó folyamatba hiba csúszik, a téves jelentésadás következtében viselkedésünk, érzéseink, gondolataink nem illeszkednek a valós helyzethez. Mindez sok szenvedést okozhat.
A kognitív viselkedésterápia lényege, hogy a problémás viselkedés elemzése után feltérképezzük a háttérben meghúzódó információfeldolgozási stílust, megkeressük a gondolkodási torzításokat és a jelentésadás folyamatának megváltoztatásán keresztül célozzuk a problémát okozó viselkedés megváltoztatását. Speciális technikák szolgálnak a szorongás oldására, sikeresebb viselkedésmódok kialakítására és begyakorlására, új készségek kifejlesztésére (pl. önérvényesítés).
A módszer bizonyítottan hatékony szorongásos testi-lelki tünetek, fóbiák, kényszerek, önértékelési problémák, hangulati zavarok, pszichoszomatikus betegségek, párkapcsolati problémák, életvezetési nehézségek kezelésében.

Sémafókuszú kognitív viselkedésterápia

A sémafókuszú terápia a kognitív terápia továbbfejlesztéséből született annak érdekében, hogy a hosszan fennálló, problémás gondolkozási és viselkedés- mintázatokat is képesek legyünk megváltoztatni, beleértve a másokhoz fűződő kapcsolatainkra jellemző mintázatokat. (A sémák különösen stabil és hosszan tartó mintázatok, amelyek gyermekkorban fejlődnek ki és egész életen át fennállnak. Saját magunkkal és környezetünkkel kapcsolatos hiedelmek, rajtuk keresztül szemléljük a világot.) A sématerápia eredményesen használható ismétlődő vagy elhúzódó családi és munkahelyi kapcsolati problémák, életvezetési nehézségek esetében.

Neuro-lingvisztikus programozás (NLP)

Az NLP különböző pszichoterápiás és kommunikációs technikák tapasztalati rendszere. A kiválóság gondolkozási és viselkedéses jellemzőit igyekszik meghatározni és leutánozni. Összegyűjti az egyes irányzatokban használt leghatékonyabbnak bizonyult eljárásokat.

Online pszichoterápia

Az internet elterjedése lehetővé tette, hogy távol lévő emberekkel a technika révén folytassunk segítő, gyógyító beszélgetést, online pszichológiai tanácsadást. Erre különösen szükségük lehet a tanulmányaik vagy munkájuk miatt tartósan külföldön tartózkodó személyeknek, akik az idegen környezetben beilleszkedési nehézségektől, magányérzéstől, elszigeteltségtől szenvedhetnek. Az ő életükben alapvető fontosságú lehet egy anyanyelvű terapeuta és a vele folytatott rendszeres beszélgetések.